Specialist in de psychologische behandeling van eetstoornissen en obesitas

Over de behandelaar

Ik ben Maries Roosen. Als professional ben ik geregistreerd als GZ-Psycholoog en Cognitief Gedragstherapeut.

Na mijn studie psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen werk ik ruim 35 jaar als psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg in diverse functies met mensen met verschillende psychische problemen, variërend in ernst.

 

Vanaf 2001 ben ik gespecialiseerd in psychologische behandeling van mensen met eetstoornissen en obesitas. Ik werkte langdurig bij een Specialistisch Centrum voor Eetstoornissen van een GGZ-instelling in de regio. Vanaf 2014 heb ik een vrijgevestigde praktijk, waarin ik mensen met eetstoornissen en obesitas een kwalitatief hoogwaardige behandeling bied.

Missie en visie

Mijn missie is het helpen van (jong)volwassenen met eet- en gewichtsproblemen om weer grip op hun leven te krijgen. Naast de verstoorde relatie met eten is er vaak een gebrek aan zelfvertrouwen, een negatieve lichaamsbeleving, een onvermogen om emoties op een gezonde manier te uiten en een tekort aan sociale en probleemoplossende vaardigheden. In de therapie komen al deze facetten aan de orde.

Als therapeut heb ik een transparante manier van werken. Ik ben helder in de communicatie en bied zodoende een veilige context waarin cliënten ruimte ervaren om zichzelf te ontwikkelen. In samenwerking met de cliënt ga ik op zoek naar zijn of haar mogelijkheden en stimuleer ik het werken aan een betere kwaliteit van leven. Het leveren van kwaliteit van zorg heb ik hoog in het vaandel, afgestemd op de hulpvraag van de cliënt.


Supervisie en leertherapie

Voor psychologen in opleiding tot GZ-Psycholoog en/of Cognitieve gedragstherapeut is het binnen de praktijk mogelijk om supervisie of leertherapie te ontvangen.
Ik ben Cognitief Gedragstherapeut en sinds 2002 geregistreerd als supervisor en leertherapeut bij de Vereniging voor Gedrags-therapie en Cognitieve therapie.

De kosten voor supervisie en leertherapie bedragen 110 euro per sessie van 45 minuten en 145 euro per sessie van 60 minuten (inclusief BTW). Voor groepssupervisie met 2 supervisanten geldt een tarief van 160 euro voor 60 minuten.

​Samenwerking

​Maries Roosen Psychologie heeft een samenwerkingsverband met de volgende partners:

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het specialisme van eetstoornissen en obesitas heb ik niet alleen als behandelaar, maar ook op wetenschappelijk vlak mijn sporen verdiend. Als onderzoeker heb ik mezelf verdiept in de effecten van de aangeboden behandelingen, waarover ik gepubliceerd heb. Als expert ben ik op de hoogte van de nieuwste inzichten die ik in mijn behandelingen toepas.

In samenwerking met Tatjana van Strien, hoogleraar eetstijlen aan de VU Amsterdam en Radboud Universiteit Nijmegen, heb ik een nieuwe behandeling voor emotie-eten bij obesitas in Nederland geïntroduceerd. Ik bied deze therapie aan in mijn praktijk en heb tevens wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeleffecten. Dit resulteerde in een wetenschappelijke publicatie en leverde media-aandacht op (zie tv-fragment).

Publicaties

Roosen, M.A., Davies, M.M. & Postulart, D. (2013). Herstellen van een eetstoornis: het patiëntenperspectief. Tijdschrift voor Psychotherapie,
39, 18-31.

Roosen, M.A., Safer, D., Adler, S., Cebolla, A. & Van Strien, T. (2012). Group dialectical behavior therapy adaptad for obese emotional eaters; a pilot study. Nutricion Hospitalaria, 27(4), 1141-1147.

Davies, M.M, Bekker, M.H.J. & Roosen, M.A. (2011). The role of coping and general psychopathology in the prediction of treatment outcome in eating disorders. Eating Disorders: The Journal of Treatment and Prevention,
​19, 246-258.