Specialist in de psychologische behandeling van eetstoornissen en obesitas

Ervaringen

Ervaring Maries RoosenHieronder vind je een aantal reacties van cliënten die ik door de jaren heen heb geholpen met hun eetproblemen. Ik hoop dat deze jou over de drempel helpen om echt werk te maken van het aanpakken van je eetprobleem.  


Vrouw - 23

Bij Maries in behandeling gaan voor mijn eetstoornis is de beste keuze geweest die ik in 2020 heb gemaakt. Toen mijn eetstoornis tijdens de eerste lockdown in een snelkookpan terecht kwam wist ik het zeker, dit wil ik niet meer. Ik ging terug naar mijn huisarts, die mij al een tijdje begeleidde, en vroeg om een verwijzing naar iemand die meer gespecialiseerd is in eetstoornissen. Al snel kwamen we bij Maries terecht en binnen een aantal weken had ik mijn eerste afspraak. Het is hard werken en dat zal het ook nog wel een tijdje blijven. Maar als je mij aan het begin van 2020 had verteld dat mijn leven er nu zo zou uitzien, dan had ik dat niet geloofd. De toekomst ligt weer open en ik voel me dichterbij mezelf dan ooit.


Vrouw - 55

In juni 2020 startte mijn behandeling bij Maries. In kleine stapjes hielp ze mij om te stoppen met lijnen (jojo-en) en een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Ik kan weer genieten van eten, voel mij niet schuldig erover en de eetbuien zijn verdwenen. De  belangrijkste veranderingen zijn mijn manier van denken in relatie tot eten en mijn motivatie. Voorheen was het alles of niets: veel snoepen of mezelf alles ontzeggen, wat resulteerde in eetbuien. Ik wilde vooral afvallen, ging van weegmoment naar weegmoment. Nu komt de motivatie uit mezelf, de weegschaal is niet meer zo belangrijk, maar hoe fit ik me voel. Ja, soms gaat het nog mis. Dan eet of snoep ik nog wel iets meer dan zou moeten, maar dan pak ik mijn ritme snel op, omdat ik dat zelf wil! Ik voel me namelijk goed bij dat gezonde patroon: ik heb meer energie, minder kwaaltjes en slaap beter. Middels fijne gesprekken, achtergrondinformatie en opdrachten heb ik deze verandering bereikt. Ik ben blij dat ik die stap gezet heb!!


Vrouw - 35

“Wat heb je toch veel energie tegenwoordig!” Een opmerking van mijn man die me aan het denken zette. Ja, ik heb veel meer energie, waarom? Vooral omdat ik niet meer de hele dag bezig ben met eten. Dat kostte me zoveel energie. Vanaf het moment dat ik wakker werd dacht ik aan wat ik die dag moest gaan eten, met daarbij de gedachte dat het vandaag goed zou gaan. Niks eten wat niet mag. En na een ‘goede dag’ had ik ’s avonds vaak eetbuien. Na vele jaren lijnen en ongelukkig zijn met mezelf was ik er klaar voor op een andere manier aan mezelf te werken en kwam ik terecht bij Maries. Wat ben ik daar dankbaar voor. De deskundigheid van Maries, de feiten die ze me gaf, de opdrachten die ik moest doen en de, soms confronterende, gesprekken, hebben ervoor gezorgd dat ik zoveel heb kunnen bereiken in een half jaar. Maries zei tijdens de eerste sessie dat het hard werken zou worden. En dat was het ook, hard werken, en wat was dat fijn. Echt aan de slag gaan, inzichten krijgen, bewustwording, jezelf tegenkomen en Maries die dit allemaal begeleidt op een positieve en duidelijke wijze. Ik zal echt nog wel tegen dingen aanlopen, maar weet nu hoe ik dit aan kan pakken en mijn ‘gezonde ik’ kan laten spreken. Ik had niet durven hopen en dromen dat mijn obsessie rondom eten zou kunnen verdwijnen, niet als je die al zo’n 20 jaar hebt. Maar dit is dus een haalbaar doel. En het meest waardevolle wat ik hieraan heb overgehouden is: RUST. Rust in mijn hoofd, niet meer continu bezig met eten, niet meer continu bezig met mezelf vergelijken met anderen, maar gelukkig zijn met wie ik ben en kunnen genieten van al het moois in mijn leven, zoals van mijn prachtige gezin en de fijne mensen om me heen. Het kan echt!


Vrouw - 29

Al sinds mijn 15e stond mijn leven eigenlijk alleen maar in het teken van eten, lijnen, mijn gewicht en het onder controle houden daarvan. Afwisselend waren er periodes van streng lijnen en overeten. Intensieve groepstherapie in de eerste jaren van mijn eetstoornis hielp me niet verder. Ik voelde me een buitenstaander in de groep en koos er op advies van de therapeuten voor om de behandeling vroegtijdig af te ronden. Ik ging mijn eigen weg en hield mezelf op de rails, maar het negatieve zelfbeeld bleef en werd door de jaren heen alleen maar sterker. Ik voelde me eenzaam, liet dat gevoel zijn zoals het was en vond dat dat ook hoorde bij wat ik verdiende. Jaren later, na de bevalling van mijn tweede kind, vond ik dat het tijd was om lekkerder in mijn vel te zitten. Ik wilde meer kunnen genieten van het leven en ons mooie gezin. Daardoor legde ik mijn focus echter wel opnieuw volledig op eten om mijn gewicht onder controle te krijgen. De eetstoornis werd heftiger dan ooit. Ik begon met het compenseren van mijn eetbuien in de vorm van braken en dwangmatig sporten. De vicieuze cirkel werd alleen maar groter en de eetstoornis bracht me steeds verder weg van mijn doel. Ik voelde me ontzettend gefrustreerd. Na verschillende keren het advies van de huisarts te hebben genegeerd, nam ik toch contact op met Maries. De motivatie om er volledig voor te gaan en de eetstoornis te overwinnen was zo sterk. Ondanks de twijfel en de angst dat het me niet zou lukken ging ik ervoor. Maries heeft me middels duidelijke stappen dichter bij de kern van de eetstoornis gebracht. Ze is nuchter, geduldig en eerlijk. Ik voelde me serieus genomen, durfde mijn emoties eindelijk bloot te leggen en onderzocht de aanleidingen voor de eetbuien. Als de strijd zwaar was, wist Maries me te motiveren om niet op te geven. Natuurlijk moest ik het zelf doen, maar het voelde niet langer alsof ik er alleen voor stond. Inmiddels heb ik mijn eetpatroon genormaliseerd en ik kan mijn emoties nu op een gezonde manier reguleren. Ik had niet verwacht dat ik zo veel kon bereiken in een half jaar tijd! Tegen iedereen wil ik vertellen hoe trots ik ben op mezelf, maar vooral hoe ik me na jaren eindelijk voel: vrij!


Vrouw - 28

Sinds mijn puberteit wisselen periodes van lijnen en eetbuien elkaar af. Ik kon voor mijn gevoel nooit eens ‘normaal’ eten, zonder er constant in mijn hoofd mee bezig te zijn en zonder dat het een enorme invloed had op mijn stemming en zelfbeeld. Toch had ik steeds het idee dat het allemaal wel mee viel. Ik had immers geen ernstig onder- of overgewicht en er was geen sprake van braken of laxeren. Nadat mijn eetgedrag en negatief zelfbeeld me zodanig belemmerde dat ik al twee jaar het gevoel had ‘stil te staan’ (ik kreeg mijn studie maar niet afgerond, ging sociale contacten uit de weg, had nergens meer zin in) vond ik eindelijk de moed om hulp te gaan zoeken en kwam ik bij Maries terecht. Vanaf het eerste gesprek voelde het vertrouwd aan en durfde ik mijn verhaal bij haar kwijt. De diagnose boulimia nervosa kwam best wel even bij me binnen, maar deed mij ook inzien dat ik mijn eetprobleem echt moest gaan aanpakken om weer gelukkig te kunnen zijn. De eetstoornis functioneerde als een veilige haven waarin ik al mijn onzekerheden los kon laten en ik volledig mezelf kon zijn zonder te hoeven denken aan wat anderen van mij vonden. Ik vond het dan ook best wel eng dat dit zou gaan veranderen, maar ik was klaar met de stiekeme ongecontroleerde eetbuien en de enorme schuldgevoelens die ik daarna kreeg. Ik wilde me niet meer constant futloos, somber en ‘dik’ voelen, dus ik heb haar hulp met beide handen aangegrepen en had nooit verwacht dat ik in een half jaar tijd zoveel zou bereiken. Ik heb veel inzicht gekregen in mijn eetgedrag, heb weer een normaal gezond eetpatroon weten te ontwikkelen en kan nu op gezondere manieren met mijn emoties omgaan. Ik zit weer lekkerder in mijn vel, ben energieker en kan weer met een positievere blik naar mezelf én naar de toekomst kijken. Maries kan goed luisteren, stelt de juiste vragen en heeft mij echt geholpen tot de kern van mijn eetprobleem te komen. Eerlijk is eerlijk: ik ben er nog niet en het blijft hard werken, maar ik weet nu waar mijn valkuilen liggen en heb er alle vertrouwen in dat ik de eetstoornis ga overwinnen. Mijn advies: aarzel niet om hulp te zoeken, want je kan er alleen maar beter uitkomen!


Vrouw - 31

Ik heb inmiddels al 10 jaar last van een eetstoornis (boulimia nervosa) en daar 8 jaar geleden ook elders voor in therapie voor gezeten maar helaas zonder gewenste resultaten. Inmiddels liep ik weer zo vast in mijn eetstoornis door alle eetbuien dat ik opnieuw hulp ben gaan zoeken. Via de huisarts kwam ik dit keer bij Maries terecht. Ik had nooit durven dromen om na een half jaar zo ver te kunnen komen! Door de goede begeleiding van Maries heb ik veel inzicht in de functie van mijn eetstoornis gekregen en inmiddels een gezond en normaal eetpatroon op kunnen bouwen. En als ik het even niet meer zag zitten wist Maries altijd precies het juiste te zeggen waardoor ik weer vol nieuwe motivatie verder kon met het aanpakken van mijn eetbuien. Ik voelde me nooit veroordeeld en altijd ‘veilig’ om mijn verhaal te delen. Dat vond ik enorm waardevol. Ook heb ik geleerd meer vanuit mijn ‘gezonde’ ik naar mezelf te kijken, te relativeren en mijn gevoelens en gedachten te delen met anderen i.p.v. te luisteren naar mijn eetstoornisgedachten en me hierin volledig terug te trekken. Hierdoor ben ik zoveel positiever in het leven komen te staan. Ik kan eindelijk na 10 jaar zeggen dat ik mijn leven weer terug heb. Ik heb veel meer energie, heb een positiever zelfbeeld en kijk weer positief naar de toekomst. Daar ben ik Maries echt enorm dankbaar voor.


Vrouw - 19

Vanaf ongeveer mijn 16de jaar, draaide mijn leven alleen nog maar om eten en afvallen. Ik dacht de hele  dag nergens anders aan en had veel eetbuien. Door de eetbuien voelde ik me dik en lelijk, wat resulteerde in een negatief zelfbeeld, lijnen en nog meer eetbuien.  Dit allemaal zonder dat iemand het wist. Ook mijn ouders niet. Tot ik hier op een dag genoeg van had. Ik heb mijn ‘probleem’ gedeeld met mijn ouders, ben hulp gaan zoeken en ben bij Maries gekomen. Het was erg confronterend om te horen dat ik een eetstoornis had. Door de begeleiding en opdrachten, creëerde ik een uiteindelijk een normaal eetpatroon. Door het normale eetpatroon en opdrachten die me erg aan het denken hebben gezet, zijn de eetbuien langzamerhand verdwenen. De therapie was soms erg confronterend en emotioneel, maar was het zeker waard. Mijn leven draait niet meer om de weegschaal, het lijnen en de eetbuien, maar om hele andere dingen. Ik heb weer tijd om aan andere dingen te denken en heb mezelf voor een groot deel leren accepteren. Dit blijft een aandachtspunt, maar door de therapie heb ik er veel vertrouwen in dat dit in de toekomst helemaal goed gaat komen.


Vrouw - 49

Je bent 47 jaar en je vind jezelf ‘te dik’. Ik hoorde regelmatig dat het lastig is om na je 50ste levensjaar af te vallen. Tijd om daar eens iets aan te gaan doen vond ik en ik ben gaan lijnen. Ik ben overigens nooit dik geweest met mijn toenmalige maat 42. Naast het lijnen ben ik gaan sporten. Echter de balans tussen die twee was volledig zoekgeraakt. Ik viel heel snel af en bleef extreem veel sporten. Het ging allemaal zo goed dat ik maar bleef doorgaan. Mijn lichaam was inmiddels net zo mager als mijn voeding en het sporten was een verslaving geworden. Mijn omgeving zag al langer dat het niet goed met me ging. Zelf zag ik het niet. In de spiegel zag ik steeds mogelijkheden voor verbetering. Ik had immers alles onder controle zei ik tegen mijn omgeving. Dat ik de controle compleet kwijt was bleek pas toen mijn omgeving me erop aansprak. Ik had inmiddels ook een verboden voedsellijst ontwikkeld en dat viel veel mensen wel op. Toen wist ik dat ik een probleem ontwikkeld had waar ik zonder hulp niet zou uitkomen. Na een doorverwijzing van de huisarts ben ik gestart met mijn behandeling bij Maries. Atypische anorexia nervosa was de diagnose. Dan besef je pas echt dat je een serieus probleem hebt. De sessies met Maries waren confronterend omdat ze de vinger op de zere plek wist te leggen. Maries is doortastend, realistisch, volhardend, ze luistert en is duidelijk. Precies wat ik op dat moment nodig had. Iemand die sterk is en door de juiste vragen te stellen achterhaalde wat de oorzaak was van mijn probleem. Ze heeft me laten relativeren, handvatten aangereikt en stabiliteit gegeven. Ze anticipeerde naar wat er op dat moment speelde en belangrijk voor me was maar bleef altijd de focus houden op wat er daadwerkelijk speelde. De oorzaak van mijn eetstoornis is aangepakt. Daarvoor heb ik zelf een aantal veranderingen door moeten voeren en grenzen moeten aangeven. Het is me gelukt. Nu ruim een jaar later kan ik op 49- jarige leeftijd zeggen dat de eetstoornis het niet heeft gewonnen van mijn gezonde ik. Ik ben er sterk en vastberaden uitgekomen. Zonder Maries zou ik dit niet hebben kunnen bereiken. Ik ben haar heel dankbaar, trots op mezelf en ik heb vertrouwen in de toekomst.


Vrouw - 47

Al jaren had ik een haat liefde verhouding met eten. De diëtiste die mij begeleidde raadde mij aan om psychologische hulp te zoeken. In die periode zat ik overdag op een streng dieet en at ik ’s nachts alles wat ik kon vinden. Via via kwam ik bij Maries en ik schrok enorm toen ze de diagnose eetbuistoornis stelde. Hoe was dat gebeurd? Hoe kon het dat ik alleen maar wat wilde afvallen en ik in een doolhof van lijnen en eetbuien de weg zo was kwijt geraakt…… Met Maries vond ik de weg terug, dat was hard werken, dingen onder ogen zien, een stuk zelfacceptatie, en een periode van weten dat het beter is zo maar toch willen lijnen en overeten. Uiteindelijk slaagde ik erin zonder eetbuien en lijnen verder te gaan. Wat een rust vond ik daardoor. Ik geniet veel meer van het leven, ik heb nu een gezonde relatie met eten. De therapie bij Maries is soms hard werken, de confrontatie aangaan en veel kennis opdoen over eten. De benadering van Maries is rustig en duidelijk, ze begrijpt waar je mee zit en kan je goede tips en tricks geven om door te gaan. Ik ben zo blij dat ik doorgezet heb!


Vrouw - 56

De laatste 30 jaar was het alleen maar afvallen en weer meer aankomen, poging na poging. Via het traject ‘Gezond Gewicht’ van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond ben ik in contact gekomen met de praktijk van Maries. Gedurende de behandeling heeft ze mij in doen zien wat de effecten zijn van alle lijnpogingen en een heel duidelijk toekomstbeeld geschetst. Een boodschap die ik misschien niet had verwacht maar wel heel duidelijk was. Het kwartje was gevallen, niet meer lijnen, een gezond eetpatroon ontwikkelen en stoppen met overeten. Deze bewustwording heeft ervoor gezorgd dat ik minder stress ervaar, beter kan omgaan met negatieve emoties en een positiever zelfbeeld heb. Mede door deze behandeling en gewichtsverlies heb ik letterlijk en figuurlijk meer rust en lucht gekregen. Maries is een hele fijne psychologe, rustig, positief, nooit oordelend, luister heel goed en adviseert nog beter.