Specialist in de psychologische behandeling van eetstoornissen en obesitas

Ervaringen

Ervaring Maries RoosenHieronder vind je een aantal reacties van cliënten die ik door de jaren heen heb geholpen met hun eetproblemen. Ik hoop dat deze jou over de drempel helpen om echt werk te maken van het aanpakken van je eetprobleem.  


Vrouw - 25 jaar

Na doorverwezen te zijn door mijn huisarts naar Maries omdat ik een eetstoornis had, was de confrontatie in combinatie met de opluchting het eerste gevoel wat naar boven kwam. De confrontatie dat wat je doet toch niet zo normaal en gezond is als dat je op dat moment zelf denkt. En de opluchting omdat er eindelijk gesprekken gevoerd werden over mijn gedrag rondom eten met iemand die daadwerkelijk begrijpt wat er in je hoofd omgaat. Het gevoel van constante honger, het continu aan eten denken, het slecht in je vel zitten, het afzeggen van sociale activiteiten en het lichamelijk zwak voelen bleken verband met elkaar te hebben. Namelijk het hebben van een eetstoornis waarin ik mezelf heel weinig toestond op het gebied van eten/sociale activiteiten en erg gefixeerd met het getal op de weegschaal bezig was. Nu, een half jaar en een traject bij Maries later, is de situatie heel anders. Ik heb een overwegend gezond en normaal eetpatroon waar ik vrede mee heb en ben niet meer zo gefixeerd met het getal op de weegschaal bezig. Hetgeen wat ik in mijn traject geleerd heb is erg waardevol en heeft mij geleerd dat energie hebben je leven zoveel leuker maakt. Tijdens het traject worden specifieke doelen opgesteld waaraan gewerkt wordt met concrete opdrachten. De houvast en de opdrachten heb ik als erg prettig ervaren en hebben mij absoluut heel erg geholpen met de strijd tegen de eetstoornis. Ik weet nu wat ik moet doen om verder aan te slag te gaan en mijn levensstijl nog prettiger voor mezelf te maken.


Vrouw - 30 jaar

Ik ben zo blij dat ik door mijn vorige psycholoog naar Maries gestuurd ben. Ze heeft me zo goed geholpen. Bij het aanmelden twijfelde ik of ik wel in aanmerking zou komen voor de behandeling. Eetstoornis klonk wel erg zwaar. Dat was niet wat ik had, dacht ik. Ik heb in mijn puberteit anorexia gehad en het eetprobleem is eigenlijk al die tijd (ruim 18 jaar) bij me gebleven. Niet in de ernstige vorm van anorexia in mijn pubertijd, maar wel altijd het schuldgevoel bij ongezond eten, niet te veel willen eten, gezonde dingen kiezen en compensatiedrang met bewegen. Daarom heb ik me aangemeld en Maries belde me al snel voor een korte, telefonische intake. In dit gesprek bevestigde ze dat ik een eetstoornis had. Vrij snel kon ik starten met de behandelingen. Maries was goed te bereiken met haar praktijkruimte in het Videolab op Strijp-S. Ze is erg vriendelijk, maar kan in een zekere zin ook streng zijn (wat ook hard nodig is bij een eetstoornis). Dit was nooit vervelend voor mij, maar altijd een trigger om mijn gedrag te veranderen. Na 10 behandelingen kan ik zeggen dat ik geen eetstoornis meer heb. Natuurlijk ligt terugval altijd op de loer, maar daarom heb ik een terugvalplan opgesteld waarin ik alle stappen heb opgenomen in de verschillende fases van terugval. Daarnaast heb ik ook 2 boeken aangeschaft op aanraden van Maries, die me ook erg goed helpen. Zoek je een betrouwbare psycholoog die je op een laagdrempelige manier aan het werk zet met huiswerkopdrachten en hierdoor je gedrag laat veranderen? Kies dan zeker voor Maries!


Vrouw - 35 jaar

Na een doorverwijzing van mijn dokter ben ik terecht gekomen bij Maries, omdat ik al jaren struggle met mijn gewicht en zelfbeeld. Bij Maries voelde het meteen goed. Ze prikte meteen door mijn eeuwige lach heen, maar kan soms ook lekker even met mij mee lachen. Precies goed! Maries houdt de spiegel voor die ik nodig had en stelde mij de juiste vragen waar ik veel over heb nagedacht. Daarnaast heb ik opdrachten gemaakt en was het hele traject hard werken. Nu ik er op terug kijk ben ik blij dat ik er voor gegaan ben. Ik heb nu een gezond eetpatroon en kan ook genieten van een keer wat lekkers. Mijn zelfbeeld is beter, maar hierin kan ik nog wel groeien. Maries heeft mij genoeg handvaten gegeven om hiermee zelf nog aan de slag te gaan en ik zie de toekomst, gezond en gelukkig tegemoet.


Vrouw - 22 jaar

Zolang ik me kan herinneren ben ik altijd al bezig geweest met alles rondom afvallen. Hierdoor ben ik onder andere extreem gaan lijnen. Dit altijd gevolgd door een periode waarin ik weer dubbel zoveel aankwam. Hierdoor ben ik in een negatieve spiraal terecht gekomen, die zich langzaam uitbreidde naar onzekerheden op gebied van school, als dochter, als vriendin, op werk, kortom overal. De negatieve gedachtes namen in alles de overhand en gingen gepaard met nog obsessiever eet en lijn gedrag. Hier was ik veel tijd aan kwijt. Ik heb na lang denken toch hulp gevraagd. Via de huisarts ben ik bij Maries terecht gekomen. De gesprekken met Maries voelden meteen goed, ze geeft op de juiste momenten net een extra steuntje maar is wel altijd eerlijk. De sessies zijn een fijne combinatie van informatie, gesprekken en opdrachten. Samen met Maries heb ik mijn eetpatroon weer op orde gekregen, dit heeft me enorm veel rust gegeven. Hierdoor moest ik wel op een andere manier met mijn emoties leren omgaan. De therapie heeft me veel inzicht gegeven in mijn denken en geleerd om mijn gedachten te relativeren. Ik weet nu ook dat dingen met anderen delen belangrijk is om mijn eetbuistoornis volledig de deur uit te kunnen doen. Na de therapie is gebleken dat dit voor mij nog een groot aandachtspunt is. Zo heeft Maries mij voorzien van juiste vervolgstappen om dit verder aan te pakken. Door de goede begeleiding hierin weet ik dat ik er niet alleen voor sta en heb ik alle motivatie om hier verder aan te werken.


Vrouw - 31 jaar

Na jaren rondgelopen te hebben met de gedachte dat ik nooit van mijn eetstoornis af zou komen en de gevolgen daarvan moest accepten, heb ik toch de stap gezet om er nog een keer voor in therapie te gaan. Na de website van Maries te hebben bekeken, heb ik me aangemeld en kon ik al snel starten met de therapie. Waar mijn therapie 10 jaar geleden alleen gericht was op meer gaan eten, heb ik bij Maries geleerd om anders te leren denken. De opbouw in het programma met de verschillende opdrachten heeft mij onwijs geholpen om op een andere manier te leren denken, waardoor ik weer veel meer energie en een gezonde relatie met eten heb. Met de geleerde vaardigheden heb ik alle vertrouwen in de toekomst!


Vrouw - 29 jaar

Ik kan iedereen Maries als psycholoog aanraden als je te maken hebt met een eetstoornis. Ze legt alles goed uit en geeft hierdoor hele belangrijke inzichten. Daarnaast weet ze op een zeer prettige manier vragen te stellen en door je heen te prikken. Ik kan hierop alleen maar positief terug kijken en heb nu zin om zelf verder te gaan met alle handvatten die ik heb gekregen in het afgelopen half jaar.


Vrouw - 26 jaar

Op jonge leeftijd was ik al bezig met gezond eten, afvallen en onzekerheden over mijn uiterlijk en gewicht. Ik heb in mijn leven nogal wat lijnpogingen gedaan, uiteraard zonder langdurig resultaat. Toen ik vorig jaar Corona kreeg en een long covid patiënt werd, werd dit alleen maar erger. Doordat het me allemaal niet lukte, was ik nog meer bezig met eten en afvallen. Ik was zo ongelukkig over mezelf en kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Na een gesprek met de huisarts ben ik bij Maries terecht gekomen. De afgelopen periode heb ik ontzettend hard aan mezelf gewerkt en heel veel geleerd op het gebied van eetstoornissen. Ik heb geleerd om hulp te vragen en ik weet nu hoe een gezond eetpatroon eruit ziet. Meer dan ooit heb ik rust in mijn hoofd en kies ik voor mijn ‘gezonde ik’, omdat ik dat wil. Wanneer ik wel iets extra’s pak, kan ik hiervan ook veel meer genieten. Ik ben gelukkiger, heb meer energie en voor het eerst in mijn leven heb ik rust in mijn hoofd voor wat betreft mijn eetpatroon. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit ga doorzetten en dit komt onder andere door de opdrachten die ik gemaakt heb en de gesprekken die zijn gevoerd. Ik heb Maries als een hele fijne psycholoog ervaren. Ze heeft me voorzien van ontzettend veel belangrijke informatie en ze heeft me heel veel geleerd over mijzelf als persoon. Ik ben haar heel dankbaar en ik voel me oprecht een ander mens.


Vrouw - 23

Bij Maries in behandeling gaan voor mijn eetstoornis is de beste keuze geweest die ik in 2020 heb gemaakt. Toen mijn eetstoornis tijdens de eerste lockdown in een snelkookpan terecht kwam wist ik het zeker, dit wil ik niet meer. Ik ging terug naar mijn huisarts, die mij al een tijdje begeleidde, en vroeg om een verwijzing naar iemand die meer gespecialiseerd is in eetstoornissen. Al snel kwamen we bij Maries terecht en binnen een aantal weken had ik mijn eerste afspraak. Het is hard werken en dat zal het ook nog wel een tijdje blijven. Maar als je mij aan het begin van 2020 had verteld dat mijn leven er nu zo zou uitzien, dan had ik dat niet geloofd. De toekomst ligt weer open en ik voel me dichterbij mezelf dan ooit.


Vrouw - 55

In juni 2020 startte mijn behandeling bij Maries. In kleine stapjes hielp ze mij om te stoppen met lijnen (jojo-en) en een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Ik kan weer genieten van eten, voel mij niet schuldig erover en de eetbuien zijn verdwenen. De  belangrijkste veranderingen zijn mijn manier van denken in relatie tot eten en mijn motivatie. Voorheen was het alles of niets: veel snoepen of mezelf alles ontzeggen, wat resulteerde in eetbuien. Ik wilde vooral afvallen, ging van weegmoment naar weegmoment. Nu komt de motivatie uit mezelf, de weegschaal is niet meer zo belangrijk, maar hoe fit ik me voel. Ja, soms gaat het nog mis. Dan eet of snoep ik nog wel iets meer dan zou moeten, maar dan pak ik mijn ritme snel op, omdat ik dat zelf wil! Ik voel me namelijk goed bij dat gezonde patroon: ik heb meer energie, minder kwaaltjes en slaap beter. Middels fijne gesprekken, achtergrondinformatie en opdrachten heb ik deze verandering bereikt. Ik ben blij dat ik die stap gezet heb!!


Vrouw - 35

“Wat heb je toch veel energie tegenwoordig!” Een opmerking van mijn man die me aan het denken zette. Ja, ik heb veel meer energie, waarom? Vooral omdat ik niet meer de hele dag bezig ben met eten. Dat kostte me zoveel energie. Vanaf het moment dat ik wakker werd dacht ik aan wat ik die dag moest gaan eten, met daarbij de gedachte dat het vandaag goed zou gaan. Niks eten wat niet mag. En na een ‘goede dag’ had ik ’s avonds vaak eetbuien. Na vele jaren lijnen en ongelukkig zijn met mezelf was ik er klaar voor op een andere manier aan mezelf te werken en kwam ik terecht bij Maries. Wat ben ik daar dankbaar voor. De deskundigheid van Maries, de feiten die ze me gaf, de opdrachten die ik moest doen en de, soms confronterende, gesprekken, hebben ervoor gezorgd dat ik zoveel heb kunnen bereiken in een half jaar. Maries zei tijdens de eerste sessie dat het hard werken zou worden. En dat was het ook, hard werken, en wat was dat fijn. Echt aan de slag gaan, inzichten krijgen, bewustwording, jezelf tegenkomen en Maries die dit allemaal begeleidt op een positieve en duidelijke wijze. Ik zal echt nog wel tegen dingen aanlopen, maar weet nu hoe ik dit aan kan pakken en mijn ‘gezonde ik’ kan laten spreken. Ik had niet durven hopen en dromen dat mijn obsessie rondom eten zou kunnen verdwijnen, niet als je die al zo’n 20 jaar hebt. Maar dit is dus een haalbaar doel. En het meest waardevolle wat ik hieraan heb overgehouden is: RUST. Rust in mijn hoofd, niet meer continu bezig met eten, niet meer continu bezig met mezelf vergelijken met anderen, maar gelukkig zijn met wie ik ben en kunnen genieten van al het moois in mijn leven, zoals van mijn prachtige gezin en de fijne mensen om me heen. Het kan echt!