Specialist in de psychologische behandeling van eetstoornissen en obesitas

Behandeling van emotie-eten bij obesitas

In de praktijk wordt een nieuwe, veelbelovende therapie voor emotie-eten bij obesitas aangeboden.  Maries Roosen is gespecialiseerd in deze psychologische behandeling en introduceerde deze in Nederland in samenwerking met Tatjana van Strien, hoogleraar eetstijlen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
De therapie is gebaseerd op de cognitieve en dialectische gedragstherapie en gericht op herstel van het contact met je gevoelsleven. Dat is belangrijk want emoties horen bij het leven. Als je niet op een gezonde manier met je emoties kunt omgaan is de kans groot dat je na een lijnpoging opnieuw gaat overeten. Het lijnen leidt zo uiteindelijk tot meer overgewicht.

In de emotieregulatie-training leer je om aandacht te hebben voor je emoties, deze te herkennen en te uiten op een gezonde manier. Ook leer je te leven in het hier en nu, je emoties te ervaren zonder je erdoor te laten meeslepen en de realiteit te accepteren.
Je zult in de loop van de behandeling merken dat je het eten niet meer nodig hebt om met je emoties om te gaan. Bovendien zal stoppen met emotie-eten op termijn  leiden tot een gezonde regulatie van je gewicht en tot een betere kwaliteit van leven.
Om optimaal van de therapie te kunnen profiteren is het belangrijk dat je bereid bent om tijd en energie te steken in het oefenen van de vaardigheden die je aangereikt krijgt.

Terug naar ‘Over de behandeling’